Achter de schaduw – Schaduwen

UV-licht beweegt zich in een rechte lijn. Objecten die dit pad belemmeren creëren schaduwen door de lichtdoorgang te verhinderen. Wanneer UV-licht geblokkeerd wordt, bereikt het tijdens de desinfectie bepaalde zones niet, waardoor het risico reëel is dat deze zones niet of onvoldoende gedesinfecteerd worden.

Sommige ultrasone medische hulpmiddelen hebben complexe vormen of oppervlakte-texturen die een gelijkmatige blootstelling aan UV-licht bemoeilijken, wat kan leiden tot onvolledig gedesinfecteerde oppervlakken.

Oppervlaktetopografie verwijst naar de fysieke kenmerken van een oppervlak/medisch hulpmiddel en omvat elementen zoals inkepingen, contouren, texturen en onregelmatigheden in vorm. Deze elementen kunnen het licht verhinderen om het gehele onderliggende oppervlak te bereiken, en schaduwvorming veroorzaken. De meeste chemische desinfecteermiddelen hebben geen probleem om dergelijke zones te bereiken omdat de gebruiker er extra aandacht aan kan besteden. Schuimoplossingen kunnen zelfs in krassen op het oppervlak geraken waar pathogenen zich bevinden.

In tegenstelling tot andere desinfectie-methoden biedt UV-C-desinfectie beperkte penetratiediepte. Daarom kan het niet doeltreffend vaste of vloeibare achterblijvende residu’s met dezelfde intensiteit penetreren. Als er dus vuil of vocht op een oppervlak achterblijft voordat de behandeling met UV-C begint, zal het licht niet alle te desinfecteren zones bereiken. Hierdoor blijven er mogelijks plekken achter waar pathogenen kunnen overleven.

Bijvoorbeeld:
UV-desinfectie wordt vaak gebruikt om fruit te desinfecteren. Een studie onderzocht hoe de oppervlakteruwheid van fruit de werkzaamheid van UV-C beïnvloedt.

Fruit dat een gladder oppervlak heeft, zoals appels, vertoonde een significant hogere reductie aan organismen dan vruchten met ingewikkeldere oppervlakken, zoals perziken, frambozen en zelfs peren. Er werd besloten dat de oorzaak de subtiele ruwheid van die fruit-oppervlakken was, vergeleken met dat van een appel.

De premisse van deze studie geldt voor alle oppervlaktetypen. Oppervlakken met verschillende texturen of complexe vormen
zullen naar verwachting een uitdaging vormen voor lichtblootstelling, waardoor het moeilijk wordt voor licht om alle delen van het oppervlak te bereiken.
(M.S. Roopesh et al., 2012)5

Krassen op het oppervlak van oudere, veelgebruikte apparaten kunnen ook bijdragen aan het effect van schaduwvorming. UV-C-straling is bovendien in staat om essentiële plastics in ultrasone medische hulpmiddelen te beschadigen en leidt mogelijks tot scheurtjes in het oppervlak bij langdurige blootstelling. Dergelijke scheurtjes kunnen het risico op schaduwvorming vergroten en mogelijks schadelijke ziekteverwekkers afschermen van desinfectie.

 

Bronnen
5M.S. Roopesh, Lu, X., Sablani, S.S., Sunil Kumar Insan, Adhikari, A., Killinger, K., Rasco, B., Dhingra, A., Bandyopadhyay, A. and Annapure, U.S. (2012). Inactivation of Escherichia coli Population on Fruit Surfaces Using Ultraviolet-C Light: Influence of Fruit Surface Characteristics. Food and Bioprocess Technology, 6(11), pp.2959–2973.

Before adopting UV-C technology

Discover the other critical considerations

 • May 29, 2024

  Achter de schaduw - 6 bedenkingen bij het gebruik van UV-C technologie

  Lees meer
 • May 29, 2024

  Achter de schaduw- Compatibiliteit

  Lees meer
 • May 29, 2024

  Achter de schaduw - Gebrek aan standaardisering en data

  Lees meer
 • May 29, 2024

  Achter de schaduw - Handmatige reinigingsvereiste

  Lees meer
 • May 29, 2024

  Achter de schaduw - Andere zones van de sonde en wereldwijde richtlijnen

  Lees meer
 • May 29, 2024

  Achter de schaduw - Herstelmechanismen na UV-C

  Lees meer
Schrijf u nu in
Wij gebruiken cookies om u de best mogelijke ervaring te geven. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.