Achter de schaduw – 6 bedenkingen bij het gebruik van UV-C technologie

Ultraviolet-C (UV-C) machines die zich toespitsen op hoog-niveau desinfectie van medische hulpmiddelen hebben de jongste jaren veel stof doen opwaaien. Deze evolutie in het gebruik van UV-C vereist dat zorgverstrekkers enkele bedenkingen in acht nemen alvorens dergelijke technologie in hun procedures te integreren.

 

Wat is UV-C?

Ultraviolet-C-straling verwijst naar licht met een golflengte die zich in het spectrum tussen röntgenstraling en zichtbaar licht bevindt. Eerder werd aangetoond dat UV-C-licht bepaalde micro-organismen desactiveert via een specifiek reactiemechanisme. UV-C-licht wordt meestal opgewekt door gebruik van lagedruk-kwiklampen. Sinds kort verschijnen ook systemen met LED lampen als alternatief.

Ultraviolet (UV) licht beschadigt micro-organismen door het DNA of RNA aan te tasten. Dit veroorzaakt een fotochemische reactie waardoor abnormale verbindingen in het DNA of RNA ontstaan. De chemische structuur van het micro-organisme wordt vervormd waardoor de normale functie verstoord raakt. Dit leidt tot mutaties of de deactivering van het micro-organisme.

 

Waar wordt het gebruikt?

UV-licht wordt gebruikt in verschillende omgevingen, waaronder waterbehandelingssystemen en leidingnetwerken. Het gebruik in de gezondheidszorg krijgt stilaan meer weerklank, met name voor het desinfecteren van semi-kritische medische hulpmiddelen zonder werkkanaal.

Een typische UV-C-machine bestaat uit een harde plastieken behuizing met een centrale ruimte in gespiegeld glas, waarin meerdere UV-lampen staan opgesteld. Een deel van het medisch instrument wordt in het apparaat gehangen, daarna afgesloten middels een toegangspaneel om de gebruiker te beschermen. Vervolgens wordt UV-C-licht op het apparaat gestraald.

Het lichtspectrum

 

 

De onderstaande artikels beschrijven zes belangrijke bedenkingen voordat u UV-C-technologie integreert in uw desinfectieprocedures.

 

 

Tot slot, het groeiende gebruik van Ultraviolet-C (UV-C) technologie voor de hoog-niveau desinfectie in de gezondheidszorg heeft geleid tot aanzienlijke vooruitgang. Het leidt echter ook tot een aantal cruciale vragen en uitdagingen, waarmee men rekening moet houden voordat de technologie wordt toegepast.
Van het gebrek aan gestandaardiseerde testmethoden tot problemen met materiaalcompatibiliteit, handmatige-reinigsvereisten, schaduweffecten, het behandelen van andere delen van het hulpmiddel en de bezorgdheid over UV-C herstelmechanismen, moeten zorgverleners door deze onduidelijkheden navigeren voordat ze UV-C-technologie in nieuwe desinfectieprocedures integreren.

 

Disclaimer
Dit document dient om waardevolle inzichten te verschaffen in de beschikbare, gepubliceerde literatuur en begeleidt geïnformeerde besluitvorming met betrekking tot de implementatie van UV-C-desinfectietechnologieën in de gezondheidszorg.

 

Schrijf u nu in
Wij gebruiken cookies om u de best mogelijke ervaring te geven. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.