Tristels unieke, gepatenteerde chemie

Tristels ClO₂-chemie

Wat is chloordioxide (ClO₂?

ClO₂ is een breedspectrumbiocide met bewezen werkzaamheid tegen een reeks microbiële organismen zoals bacteriën, virussen, protozoa, gisten, mycobacteriën en bacteriesporen. Het levert een krachtige oppervlaktedesinfectie zonder verlies van compatibiliteit, veiligheid en gebruiksgemak.

ClO₂ werd oorspronkelijk gebruikt in de waterbehandeling en de levensmiddelenindustrie, maar is nu uitgegroeid tot het meest gebruikte high-level desinfectiemiddel in medische, farmaceutische, veterinaire en laboratoriumomgevingen.

Eigenschappen van ClO₂

Chloordioxide is een oxidant. Oxidatiemiddelen werken door elektronen te stelen bij nabijgelegen micro-organismen om de celwanden te beschadigen en te vernietigen. Chloordioxide heeft een lage oxidatiecapaciteit, het kan elektronen stelen zonder het produceren van ongewenste bijproducten.

Chloordioxide elimineert micro-organismen door het vernietigen van hun moleculaire structuur. Zo vermijdt het gebruik van TRISTEL de opbouw van resistentie tegen ClO₂, zelfs bij consistent gebruik. Dat in combinatie met de werkzaamheid over een breed spectrum zijn de belangrijkste voordelen van oxiderende biociden boven niet-oxiderende biociden (zoals alcoholen en quaternaire ammoniumverbindingen)

De vergelijking van ClO₂ met andere oxidatiemiddelen, zoals waterstofperoxide, is van belang. Hoewel waterstofperoxide en andere oxidatiemiddelen volgens dezelfde mechanismen werken als ClO₂, is aangetoond dat zij minder doeltreffend zijn tegen microben.

Dit wordt toegeschreven aan het unieke vermogen van chloordioxide om door te dringen in de 3D-eiwitstructuur van het micro-organisme, en zo de moleculen beter te oxideren. Bovendien is het minder schadelijk voor mensen en apparatuur dan andere gebruikelijke biociden zoals waterstofperoxide en chloor.

Hoe wordt ClO₂ gemaakt?

ClO₂ kan op verschillende wijzen geproduceerd worden, waarbij de samenvoeging van natriumchloriet en een levensmiddelenzuur een van de veiligste is. Het voornaamste bijproduct van chloordioxide is keuken- en tafelzout.

Opbouw Tristel ClO2

Voordelen van ClO₂?

 • 263% krachtiger dan chloor
 • Bouwt geen resistentie op
 • Vormt geen potentieel schadelijke bijproducten
 • Vereiste geen dure apparatuur voor de productie
 • Lage corrosie
 • Niet toxisch
 • Compatibel
 • Lang houdbaar: ClO₂ wordt niet als een actieve stof getransporteerd, maar wordt ter plaatse (at point-of-use) gegenereerd. Dit geeft het product een zeer lange houdbaarheid in vergelijking met andere oxidatiemiddelen, zoals chloor.
 • Snelle werking: ClO₂ heeft een bewezen werkzaamheid met een contacttijd van slechts 1 minuut.

 

Chloordioxide gegenereerd uit natriumchloriet wordt ondersteund voor de registratie van werkzame stoffen onder de VK en EU Biocidal Product Regulations voor producttypes 2, 3, 4, 5 en is een werkzame stof in verschillende pesticiden die zijn geregistreerd bij de United States Environmental Protection Agency (EPA).

 

Referenties
Block, S., Knapp, J. en Battisti, D. (2001). Desinfectie, sterilisatie en conservering. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, pp.215-227.
Noszticzius, Z., Wittmann, M., Kály-Kullai, K., Beregvári, Z., Kiss, I., Rosivall, L. and Szegedi, J. (2013). Chloordioxide is een grootte-selectieve antimicrobiële agent. PLoS ONE, 8(11), p.e79157.
Finnegan, M., Linley, E., Denyer, S.P., McDonnell, G., Simons, C., Maillard, J.Y. (2010) Mode of action of hydrogen peroxide and other oxidizing agents: differences between liquid and gas forms, Journal of Antimicrobial Chemotherapy, 65(10), pp. 2108-2115.
Al-Otoum, F., Al-Ghouti, M., Ahmed, T., Abu-Dieyeh, M. en Ali, M. (2016). Desinfectiebijproducten van chloordioxide (chloriet, chloraat, en trihalomethanen): Voorkomen in drinkwater in Qatar. Chemosphere, 164, pp.649-656.

 

De kracht van chloordioxide

Ontdek meer over Tristels ClO₂-chemie

 • 6 May 2021

  ClO₂: Werking bij virussen

  Lees meer
 • 6 May 2021

  Vernietig SARS-CoV-2 in 30 seconden met Tristel ClO₂

  Lees meer
 • 6 May 2021

  De klokt tikt: Stop Tuberculose, een Reële Microbiële Dreiging

  Lees meer