Achter de schaduw – Andere zones van de sonde en wereldwijde richtlijnen

UV-systemen richten zich meestal niet op het hele apparaat, inclusief de probe kabel, stekker, houder en machine. De gepubliceerde literatuur heeft aangetoond dat net deze zones gemakkelijk besmet kunnen raken met pathogenen.

Probekabels en machinetoetsenborden zijn belangrijke bronnen van infectie, inclusief potentiële pathogenen.”
(Westerway et al., 2017)6

UV-systemen zijn ontworpen om enkel dat deel van de probe te behandelen dat in contact komt met de patiënt. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat de zorgverstrekker tijdens een patiënt-procedure in contact komt met andere delen van het MH en zo onbedoeld kruisbesmettingen kan veroorzaken. Deze andere onderdelen dienen dus als gelijkwaardig worden beschouwd aan het inbrengbare gedeelte van het MH en vereisen een desinfectie van hetzelfde niveau en een zelfde grondigheid. Dat laatste is echter niet evident bij UV-systemen.

 

Wereldfederatie voor echografie in geneeskunde en biologie (WFUMB)
– Guidelines for Cleaning Transvaginal Ultrasound Transducers Between Patients, 2017 stelt:

“Een extra overweging is het feit dat het handvat en de kabel van de transducer ook besmet kunnen raken en ook gedesinfecteerd moeten worden.”
(Abramowicz et al., 2017)7


De Infectiepreventie en -bestrijding bij echografie. Aanbevelingen voor beste praktijken van de European Society of Ultrasound Working Group, 2017 stelt:

“De grondige decontaminatie van Amerikaanse transducers en alle apparatuur die in direct contact komen met de patiënt, vóór
en na elke patiënt, tot het niveau dat vereist is voor specifieke procedures en in overeenstemming met de specificaties van de fabrikant om schade aan het oppervlak van de transducer te voorkomen, moet worden uitgevoerd.”

Dit omvat de regelmatige decontaminatie van het toetsenbord/console en eventuele kabels van Amerikaanse makelij.

“Alle Amerikaanse apparatuur die direct of indirect in contact komen met patiënten moeten grondig worden gereinigd en gedesinfecteerd bij het begin van het onderzoek en na elke patiënt. Dit omvat de Amerikaanse transducer met handvat, kabel en transducerhouder (voor zover mogelijk) en aanvullende apparaten die gebruikt kunnen worden tijdens diagnostische of invasieve procedures zoals fusiesensoren/kabels uit de VS…

“De besmetting van Amerikaanse apparatuur kan worden onderschat.”
(Nyhsen et al., 2017)8

 

 

Bronnen
6Westerway, S.C., Basseal, J.M., Brockway, A., Hyett, J.A. and Carter, D.A. (2017). Potential Infection Control Risks Associated with Ultrasound Equipment – A Bacterial Perspective. Ultrasound in Medicine & Biology, 43(2), pp.421–426. 7Abramowicz, J.S., Evans, D.H., Fowlkes, J.B., Maršal, K. and terHaar, G. (2017). Guidelines for Cleaning Transvaginal Ultrasound Transducers Between Patients. Ultrasound in Medicine & Biology, 43(5), pp.1076–1079. 8Nyhsen, C.M., Humphreys, H., Koerner, R.J., Grenier, N., Brady, A., Sidhu, P., Nicolau, C., Mostbeck, G., D’Onofrio, M., Gangi, A. and Claudon, M. (2017). Infection prevention and control in ultrasound – best practice recommendations from the European Society of Radiology Ultrasound Working Group. Insights into Imaging, 8(6), pp.523–535.  

Before adopting UV-C technology

Discover the other critical considerations

 • May 29, 2024

  Achter de schaduw - 6 bedenkingen bij het gebruik van UV-C technologie

  Lees meer
 • May 29, 2024

  Achter de schaduw - Gebrek aan standaardisering en data

  Lees meer
 • May 29, 2024

  Achter de schaduw- Compatibiliteit

  Lees meer
 • May 29, 2024

  Achter de schaduw - Handmatige reinigingsvereiste

  Lees meer
 • May 29, 2024

  Achter de schaduw - Schaduwen

  Lees meer
 • May 29, 2024

  Achter de schaduw - Herstelmechanismen na UV-C

  Lees meer
Schrijf u nu in
Wij gebruiken cookies om u de best mogelijke ervaring te geven. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.