Onder de microscoop – Focus op Candida auris

Candida auris (C. auris) is een snel oprukkende pathogene gist. Individuen die recent in een rusthuis zijn verbleven en die slangen of buizen in hun lichaam hebben zitten (zoals ademhalings-slangen, voedingssondes en centraal veneuze katheders) lijken het hoogste risico te lopen op een C. auris infectie.
C. auris heeft langdurige uitbraken veroorzaakt in landen op vijf continenten: India, Pakistan, Venezuela, Colombia, Spanje, Israël, Zuid-Afrika en de VS.

 

Wat veroorzaak ik?

Als C. auris de bloedbaan binnendringt en zich verspreidt doorheen het lichaam, kan het invasieve candidiasis (een infectie teweeggebracht door de Candida spp. gist) veroorzaken. C. auris heeft reeds bloedbaaninfecties (candidemia), wondinfecties en oorinfecties veroorzaakt.

 

Waarom vorm ik een microbiële bedreiging?

C. auris infecties zijn gerapporteerd in meer dan 30 landen en zijn vaak multi-drug resistent en resistent tegen verschillende antischimmelmiddelen die doorgaans gebruikt worden tegen gistinfecties. Slechts een aantal antischimmel types bestaan, resistentie kan dus de behandelingsopties ernstig beperken. Sommige stammen zijn resistent tegen alle beschikbare types antischimmelmiddel.

Wist u? De prevalentie van C. auris infecties is onbekend en waarschijnlijk een onderrapportage door de misidentificatie van C. auris als andere gisten of bacteriën, wat het opsporen en beheersen van dit pathogeen moeilijk maakt.

 

Waar kan ik gevonden worden?

C. auris heeft een specifieke voorkeur voor huid, met name de oksels en het kruis. C. auris heeft de mogelijkheid om gastheren te koloniseren binnen dagen of weken na blootstelling. Kolonisering door C. auris kan verscheidene maanden aanhouden en mogelijks permanent. Invasieve infecties kunnen optreden binnen enkele dagen, tot maanden na de kolonisatie. Studies hebben aangetoond dat C. auris kan gevonden worden in de patiëntenkamers én buiten de kamers in gangen, stoelen, bedden, vensterbanken, aanrechten, electrocardiogram leads, bloeddrukmanchetten, infusiepompen en ventilatoren.

Wist u? C. auris werd voor het eerst geïsoleerd in de uitwendige gehoorgang van een Japanse patiënt in 2009.

 

Hoe word ik verspreid?

C. auris is reeds verantwoordelijk geweest voor verschillende uitbraken in de gezondheidszorg. Het kan verspreid worden via contact met besmette oppervlakken en apparatuur of van persoon tot persoon. Het is essentieel om asymptomatische gekoloniseerde patiënten te identificeren om zo bijkomende voorzorgsmaatregelen te nemen bij het plaatsen van inwendige apparaten of chirurgische interventies. Deze patiënten kunnen ook een bron van overdracht vormen voor andere patiënten en omgevingsbesmettingen.

Wist u? C. auris kan minstens 14 dagen op vochtige én droge oppervlakken overleven.

 

Hoe kan u zich tegen mij beschermen?

Desinfectiemiddelen met gisticide werking zijn essentieel voor infectiecontrole-en verdediging tegen C. auris. De beste methode is om een hoog-niveau desinfectiemiddel te gebruiken dat een robuuste, breedspectrum biocide chemie bevat waarvan men kan verwachten dat het bacteriële sporen, schimmel sporen, alle veelvoorkomende vegetatieve bacteriën, mycobacteriën, gisten en virussen vernietigt.

Wist u? Hoog-niveau desinfectiemiddelen zullen de verspreiding van schadelijke pathogenen van patiënt tot patiënt vermijden en tegelijk zorgmedewerkers beschermen tijdens routine procedures.

 

Het hoog-niveau desinfectiemiddel Tristel Duo ULT is doeltreffend tegen C. auris binnen slechts 30 seconden. Het kan gemakkelijk gebruikt worden om sondes te desinfecteren die in contact komen met de huid van patiënten die risico lopen op een C. auris besmetting.

 

Het desinfectiemiddel JET LUX is doeltreffend tegen C. auris binnen 1 minuut. Het is ideal voor de behandeling van hoge oppervlakken die regelmatig aangeraakt worden en oppervlakken in de medische sector.
Contacteer een lid van ons team om te ontdekken hoe Tristel u kan helpen C. auris te elimineren.

Contacteer ons

Schrijf u nu in
Wij gebruiken cookies om u de best mogelijke ervaring te geven. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.