Onder de microscoop – Mpox

Onder de microscoop – Monkeypox virus

Mpox (beter gekend als Monkeypox) is een zeldzame zoönotische ziekte die oorspronkelijk door dieren op mensen werd overgedragen en wordt veroorzaakt door het omhulde Monkeypoxvirus.
Het wordt beschouwd als de belangrijkste orthopoxvirusinfectie bij mensen sinds de uitroeiing van de pokken. Historisch is aangetoond dat vaccinatie tegen pokken bescherming biedt tegen monkeypox.

 

Wie loopt risico?

Mpox is meestal zelfbeperkend, maar kan ernstig zijn bij sommige mensen, zoals kinderen, zwangere vrouwen of personen met een verzwakt immuunsysteem.

 

Wat zijn de symptonen?

De klinische verschijnselen van waterpokken beginnen vaak met een combinatie van dergelijke symptomen: koorts, hoofdpijn, koude rillingen, uitputting, asthenie, gezwollen klieren, rugpijn en spierpijn.

Meestal krijgt de patiënt binnen één tot drie dagen na het begin van de koorts uitslag die eerst in het gezicht verschijnt en zich daarna verspreidt naar andere delen van het lichaam, waaronder de handen en voeten. De uitslag wordt soms verward met waterpokken.

 

Hoe wordt het verspreid?

Mpox wordt op mensen overgedragen door contact met een besmet dier, mens of materiaal dat besmet is met het virus. Het virus komt het lichaam binnen via beschadigde huid, de luchtwegen of slijmvliezen. De incubatietijd is meestal 6 tot 16 dagen, maar kan variëren van 5 tot 21 dagen.

De overdracht van mpox van mens op mens vindt plaats door direct huid-op-huidcontact met pokkenuitslag of korsten van een persoon met pokken, contact met speeksel, afscheidingen uit de bovenste luchtwegen (snot, slijm) en lichaamsvloeistoffen of letsels rond de anus, rectum of vagina van een persoon met pokken.

Wist je dat? MPXV op iedereen kan worden overgedragen door contact met voorwerpen, stoffen en oppervlakken die niet zijn gedesinfecteerd na gebruik door iemand met de pokken. Dit omvat voorwerpen zoals kleding, beddengoed en handdoeken.

 

 

 

Tristel ClO₂-producten zijn getest volgens EN 14476, de Europese industrienorm voor de virucidale werking van desinfectiemiddelen. Micro-organismen die door wetenschappers zijn uitgekozen om onder deze industriestandaard te testen, zijn representatief voor de meest resistente virussen op medisch gebied.

Deze producten zijn ook sporicide, mycobactericide, virucide, gist- en schimmeldodend volgens de Europese norm EN 14885:2022, het kader voor Europese normtests op werkzaamheid, waar EN 14476 deel van uitmaakt.

Contact opnemen

Download onze werkzaamheidsverklaring voor meer informatie over de Tristel-producten die effectief zijn tegen het Monkeypox-virus.

Download

Praat met een lid van ons verkoopteam om te ontdekken hoe Tristel helpt bij het elimineren van Mpox in uw gezondheidszorginstelling.

Neem contact met ons op

 

Referenties:

 

 

 

Schrijf u nu in
Wij gebruiken cookies om u de best mogelijke ervaring te geven. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.