Het belang van high-level desinfectie van transvaginale echografieprobes

  • admin
  • 4 Minuten

Wat zijn transvaginale echografieprobes?

Echoprobes zijn apparaten voor bekkenbodem echografie die gebruik maken van hoogfrequente geluidsgolven om beelden te creëren. Ze worden gebruikt om de vrouwelijke voortplantingsorganen te onderzoeken, zoals de vagina, baarmoederhals, baarmoeder, eileiders en eierstokken, om afwijkingen te kunnen identificeren en aandoeningen te diagnosticeren. Transvaginale onderzoeken zijn steeds inwendig, waarbij de probe ongeveer vijf tot tien centimeter in de vagina ingebracht wordt.

Waarom is HLD noodzakelijk voor echoprobes?

1. Richtlijnen voor infectiepreventie

De richtlijnen voor infectiepreventie volgen de classificatie van Spaulding. Deze is gebaseerd op het infectierisico van medische hulpmiddelen die bij patiënten worden gebruikt. Bij het inbrengen van de transvaginale probe in de patiënt komt deze in contact met de intacte slijmvliezen van de baarmoederhals en de vaginawand. Volgens de Spaulding-classificatie (tabel 1) is high-level desinfectie van echoprobes daarom noodzakelijk na gebruik.

Tabel 1. De classificatie van Spaulding

2. Microperforatie en lekkagerisico’s bij beschermhoezen

Het gebruik van beschermhoezen wordt wereldwijd bekrachtigd door richtlijnen om contaminatie te minimaliseren tijdens de uitvoering van transvaginale onderzoeken. Contaminatie kan nog steeds optreden als gevolg van microperforaties, gedeeltelijk of volledig scheuren van de hoes tijdens gebruik of onjuiste plaatsing van de hoes op de probe (zie afbeelding 1). Sommige commercieel geproduceerde hoezen voor echoprobes hebben een onaanvaardbaar hoog lekkage percentage (tot 81%) en vormen geen betrouwbare barrière tegen infectieuze micro-organismen, met name virussen.

Afbeelding 1. Microperforatie en lekkagerisico’s

Residuele contaminatie is mogelijk, zelfs wanneer de echoprobe wordt afgedekt en gedesinfecteerd met desinfectiemiddelen van gemiddeld of laag niveau. Als een echoprobe niet voldoende wordt gedesinfecteerd tussen elk patiëntonderzoek in, als hoezen microperforaties hebben of scheuren of als hoezen niet correct worden geplaatst, kan nosocomiale overdracht plaatsvinden tussen patiënten of van patiënt op zorgverlener. Bovendien kunnen bepaalde pathogenen, zoals het humaan papillomavirus (HPV) tot zeven dagen overleven op onvoldoende gedesinfecteerde oppervlakken en apparaten.

3. Contaminatie van de kabel en stekker van echoprobes

Onderdelen van de echoprobe (zie afbeelding 2) die risico lopen op contaminatie met bloed en bacteriën zijn onder meer:

  • de inbrengschacht, die bij de patiënt wordt ingebracht,
  • de handgreep van het apparaat,
  • de kabel en de stekker,
  • de houder van het apparaat.

High-level desinfectie voorkomt de verspreiding van schadelijke pathogenen van patiënt op patiënt, maar beschermt ook de zorgverleners tijdens de procedures. Sommige geautomatiseerde desinfectieapparaten kunnen alleen de inbrengschacht van de echoprobe desinfecteren. Producten zoals Tristel Duo ULT en Tristel Trio Wipes System zijn ontworpen om de hele probe vanaf de stekker en de kabel tot de inbrengschacht te desinfecteren.

Afbeelding 2. Onderdelen van een standaard echoprobe

4. Risico op bacteriële sporen uit de omgeving

Bacteriële sporen, zoals Bacillus subtilis, zijn overal rondom ons aanwezig en worden beschouwd als een omgevingscontaminant. Het is essentieel om transvaginale echoprobes in een geschikte omgeving te bewaren en te desinfecteren, gezien herbesmetting na desinfectie mogelijk is. Bacteriële sporen worden beschouwd als de meest resistente micro-organismen tegen desinfectiemiddelen. Sterilisatie is echter geen haalbare optie voor transvaginale sondes, omdat deze niet bestand zijn tegen hoge temperaturen en agressieve chemicaliën. Het is daarom van belang om een geschikte high-level desinfectie te gebruiken.

High-level desinfectie van echoprobes vermindert het risico op infectieoverdracht

In een studie van Meyers et al. (2014) is aangetoond dat de high-level desinfectiemiddelen die in de wereldwijde richtlijnen voor desinfectie zijn opgenomen, niet effectief zijn tegen HPV. Tot voor kort was het niet mogelijk om de werkzaamheid van desinfectiemiddelen tegen het échte HPV te testen. Bij gebrek aan gevalideerde methoden bevelen regelgevende instanties aan om te testen tegen het surrogaat polyomavirus SV40, dat als een indicator voor de werkzaamheid tegen HPV wordt gebruikt. De resistentieprofielen van deze twee virussen tegen desinfectiemiddelen werden echter niet onderzocht. Dit betekent dat de werkzaamheid tegen het surrogaat polyomavirus SV40 niet noodzakelijk werkzaamheid tegen HPV impliceert.

De Society for Maternal-Fetal Medicine (2020) heeft recent een richtlijn voor patiëntveiligheid gepubliceerd om het risico op overdracht van infecties via transvaginale echografieonderzoeken te reduceren en beveelt het volgende aan:

  • Eenmalig gebruik van sondebeschermers voor elk transvaginaal onderzoek,
  • Gebruik van steriele, wegwerpbare echografiegelzakjes,
  • Een grondige reiniging van de probe na elk gebruik om onzuiverheden te verwijderen die de desinfectie kunnen belemmeren,
  • Een high-level desinfectie met een middel waarvan de doeltreffendheid tegen HPV is bewezen.
Een wetenschappelijke studie van Meyers et al. (2020) toont aan dat het Tristel Trio Wipes System en de Tristel Duo ULT binnen 30 seconden werkzaam zijn tegen HPV-tpes 16 en 18 op een transvaginale echoprobe.

Raadpleeg de PDF voor referenties. ©2025 Tristel Solution Limited. All rights reserved.

Relevante artikelen
Onder de microsoop – HPV

Het humaan papillomavirus (HPV) is een klein, niet-omhuld DNA-virus dat verantwoordelijk is voor een hele reeks aandoeningen, van goedaardige wratten tot bedreigende kankers. Er zijn reeds meer dan 200 HPV-types […]

Meer informatie
Webinar: Antimicrobiële resistentie bestrijden

Heb je de webinar gemist? Geen zorgen! Je kunt het nu op je gemak terugkijken via de replay. 💡 Onderwerp: Kan een proactieve desinfectiebehandeling helpen bij het bestrijden van antimicrobiële resistentie? 🗣️ […]

Meer informatie
De strijd tegen antimicrobiële resistentie: Verantwoord desinfecteren

De strijd tegen antimicrobiële resistentie (AMR) is van cruciaal belang voor de globale volksgezondheid. Dit artikel belicht het belang van effectieve desinfectie om de verspreiding van resistente bacteriën te voorkomen. […]

Meer informatie