Infectiepreventie op de spoedeisende hulp

Patiënten op de spoedeisende hulp zijn niet alleen in staat om overdraagbare infectieziekten te verspreiden naar zorgprofessionals en andere patiënten, maar lopen ook het risico om ziekenhuisinfecties op te lopen die verband houden met de zorg die ze krijgen (1).

Oudere patiënten die de spoedeisende hulp bezoeken hebben drie keer meer kans op het oplopen van een acute infectie (2).

Preventie van infectieoverdracht op de spoedeisende hulp

Het voorkomen van de overdracht van besmettelijke micro-organismen op de spoedeisende hulp is van vitaal belang om het aantal nosocomiale infecties te verminderen.

Desinfectie van oppervlakken en medisch materiaal moet routinematig worden uitgevoerd tussen patiënten door om kruisinfecties tussen patiënten en zorgverleners te helpen voorkomen.

Patiënten die besmet zijn met micro-organismen zoals MRSA, MDRAB, CRE, VRE en coronavirussen kunnen deze ziekteverwekkers overdragen op oppervlakken in de nabijheid zoals matrassen, bedpannen, infuuspalen, relingen, overbedtafels, bloeddrukmanchetten en de vloer (1). Decontaminatie omvat het verwijderen van zware vervuiling (bijv. bloedvlekken) en desinfectie met een hoogwaardig desinfectans zoals JET en Tristel Fuse for Surfaces.

Toekomstige patiënten lopen ook risico wanneer zij worden opgenomen in een kamer die eerder werd bezet door een patiënt die besmet was met geneesmiddelenresistente micro-organismen, als gevolg van besmetting van de omgeving (1).

Het routinematig toepassen van een goede handhygiëne helpt de overdracht van infecties en de verspreiding van micro-organismen van de ene plaats of persoon naar de andere te verhinderen (1).

Handhygiëneprotocollen moeten altijd worden gevolgd, vooral wanneer een gezondheidswerker in de buurt komt van een geïnfecteerde patiënt (1).

Volg altijd de voorzorgsmaatregelen en gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen, beschermende kledij, maskers en brillen. Door de toepassing van voorzorgsmaatregelen in de gezondheidszorg en infectiepreventie kan de overdracht van de meeste contactgerelateerde infecties en besmettelijke micro-organismen in de spoedeisende geneeskunde tot een minimum worden beperkt (3).

De kracht van ClO₂

ClO₂ bereikt zijn krachtige biocidale werking door oxidatie. ClO₂ oxideert lipiden en eiwitten in celmembranen, wat leidt tot een verlies van membraanintegriteit en uiteindelijk tot celdood. ClO₂ kan ook cellen binnendringen en nucleïnezuren afbreken via
een oxidatieve route. Soortgelijke mechanismen zijn verantwoordelijk voor het vermogen van ClO₂ om virale deeltjes te inactiveren. ClO₂ is doeltreffend gebleken bij het voorkomen van biofilmophoping en het verwijderen ervan van oppervlakken.

Producten op basis van ClO₂

JET: kleine oppervlakken rondom de patiënt en in ziekenwagens

JET is een krachtig, sporicide desinfectiemiddel voor gebruik op oppervlakken in de nabijheid van patiënten. Het biedt de beste bescherming voor patiënten en personeel daar waar het risico op infecties het grootst is. Elke fles JET produceert 570 gebruiksklare doses schuim die met elk doekje kunnen worden aangebracht. JET heeft een sporicide en virucide werking tegen onder andere SARS-CoV-2, in één minuut.

Tristel Fuse for Surfaces: grote oppervlakken zoals muren en vloeren

Tristel Fuse for Surfaces is ideaal voor de hoog performante desinfectie van grote oppervlakken, waaronder muren en vloeren. Elk Tristel Fuse for Surfaceszakje produceert vijf liter actieve oplossing met één concentratie. Tristel Fuse for Surfaces is werkzaam tegen een breed scala aan microorganismen en is sporicide en virucide en werkzaam tegen virussen zoals SARS-CoV-2, in vijf minuten.

Referenties:
1. Liang, S., Theodoro, D., Schuur, J. and Marschall, J., 2014. Infection Prevention in the Emergency Department. Annals of Emergency Medicine, 64(3), pp.299-313.
2. Quach, C., McArthur, M., McGeer, A., Li, L., Simor, A., Dionne, M., Levesque, E. and Tremblay, L., 2012. Risk of infection following a visit to the emergency department: a cohort
study. Canadian Medical Association Journal, 184(4), pp.E232-E239.
3. Suri, P., Gopaul, R. and Bearman, G., 2018. [online] International Society for Infectious Disease. Available at: <http://isid.org/wp-content/uploads/2018/02/ISID_InfectionGuide_Chapter24.pdf> [Accessed 3 August 2020]

Schrijf u nu in
Wij gebruiken cookies om u de best mogelijke ervaring te geven. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.