HPV – Wat u moet weten

Wat is HPV?

Het Humaan Papillomavirus  is een klein, niet-omhuld DNA-virus dat wereldwijd veel voorkomt.

Er bestaan meer dan 200 verschillende HPV types. Tristel geeft u een kort overzicht van wat u moet weten.

HPV laat zich indelen in hoge-en lage risico types. Het kan invloed hebben op het genitale, mond en keelgebied. Het is mogelijk om het virus op te lopen zonder penetratieve seks te hebben. Hoog-risico types worden geassocieerd met baarmoederhals-, hoofd-, en nekkanker.
Laag-risico types kunnen resulteren in niet-kwaadaardige gezwellen (wratten) op verschillende lichaamsonderdelen zoals de voeten, handen en ellebogen.

De meerderheid van de HPV-infecties geven geen klachten. Het virus wordt als het ware ‘opgeruimd’ door ons afweersysteem. Wanneer deze infecties zich herhaaldelijk voordoen, kan dit leiden tot ongecontroleerde groei van abnormale cellen wat kan leiden tot HPV gerelateerde kankers.

HPV en medische hulpmiddelen

Medische hulpmiddelen die gebruikt worden bij het onderzoeken van de vagina en de baarmoederhals (transvaginale ultrasone probes) en de hals en keel (bv. endoscopen), kunnen dragers zijn van het humaan papillomavirus als ze niet correct gedesinfecteerd worden. Voor transvaginale ultrasone probes bevelen de internationale richtlijnen aan om een hoes of condoom te gebruiken tijdens de procedure.
Maar, volledige bescherming tegen HPV is hiermee niet gegarandeerd. Studies hebben aangetoond dat condooms een zekere perforatiegraad kennen. Semi-kritische medische hulpmiddelen zoals endocavitaire ultrasound probes, moeten na iedere patiënt ontsmet worden met een high-level desinfectiemiddel. High-level desinfectiemiddelen (HLDs) vernietigen alle micro-organismen (met uitzondering van grote hoeveelheden bacteriële sporen).

WIST U DAT ENDOSCOPEN, TRANSVAGINALE ULTRASOUND PROBES EN COLOSCOPEN HPV KUNNEN OVERDRAGEN? DIT KAN EEN VOLGENDE PATIËNT INFECTEREN.

Tristels werkzaamheid

Tristels producten op basis van ClO₂, zijn werkzaam over het hele spectrum en voldoen aan de eisen van de vooropgestelde Europese Norm
(EN 14885:2018).

Een nieuwe wetenschappelijke studie uitgevoerd door Meyers et al. (2020), heeft Tristel Duo en het Tristel Trio Wipes System als werkzaam bewezen t.a.v de genotypes 16 en 18 van het HPV met een uniforme contacttijd van 30 seconden.

 

Schrijf u nu in
Wij gebruiken cookies om u de best mogelijke ervaring te geven. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.