ZorgSaam ziekenhuis doodt op een nieuwe manier bacteriën en virussen. ‘Dit werkt veel fijner’

Als ze maar dénken dat er een besmettelijke bacterie zit, dan komt Corina in actie. Grondig ontsmet ze vloer, muren en plafond van het ZorgSaam ziekenhuis in Terneuzen, Nederland. Ook de gordijnen, bedden en nachtkastjes ontkomen er niet aan. Bijna 23 jaar lang deed ze dat met chloor, een paardenmiddel. Nu gebruikt het ziekenhuis als eerste in Nederland een alternatief, dat niet stinkt, de luchtwegen niet irriteert en beter is voor het milieu: Fuse. Het ziekenhuis is blij met het middel, want ‘desinfecteren is van levensbelang.’

Corina Neels is reuze blij met haar werk bij de huishoudelijke dienst van ZorgSaam.
,,Het is heel afwisselend.” Maar lang niet alles was even fijn. Vooral niet als zij en haar collega’s ruimten moest ontsmetten. Iets dat in coronatijd vaker moest gebeuren dan normaal.

Desinfecteren met Fuse, CorinaCornia van de huishoudelijke dienst in het ziekenhuis ZorgSaam mengt het desinfectiemiddel Fuse. Een veel fijner product om mee te desinfecteren voor mens, dier en milieu.

Maar dan wel met het tuig onder de schoonmaakmiddelen

Voor de helderheid: het gaat hier niet om de normale, dagelijkse schoonmaak. We hebben het hier over de meest grondige die je kunt bedenken. Eén waarbij elk levend organisme wordt gedood. Dat soort reiniging gebeurt alleen als een kamer of ruimte is besmet met bijvoorbeeld de MRSA-bacterie, het Noro-virus of coronavirus. Zelfs een vermoeden van besmetting is al reden om te desinfecteren. Pas daarna kunnen weer andere patiënten in de ruimte.

Chloor was het middel waarmee Corina dat moest doen. ,,We trokken dan beschermende kleding aan, losten chloortabletten op in een emmer water en maakten dan de hele ruimte van onder tot boven grondig schoon”, beschrijft ze. Haar mondmasker, onderdeel van de beschermende kleding, hield natuurlijk wel iets tegen.

“Ja, dit heeft veel voordelen ten opzichte van chloor. Allereerst, het stinkt niet. Dat scheelt echt. En het werkt eenvoudiger en sneller” – Corina Neels

Het stonk en de geur bleef hangen

,,Maar dat chloor stonk enorm. Het sloeg op je luchtwegen. Bovendien bleef de geur hangen, ook als we de ruimte vijf minuten later nog een keer schoonmaakten met schoon water. Want dat moet als je chloor gebruikt. Omdat je een kamer dus twee keer grondig moest doen, was je met twee personen al snel anderhalf uur bezig. Weet je wat ze hier wel eens zeiden: we zijn weer in het zwembad. Want daar ruik je dat chloor ook.”

Maar dat is voorgoed verleden tijd. Want nu werkt Corina met een ander, relatief nieuw middel: Fuse. Het is chloordioxide en desinfecteert, reinigt en neutraliseert geurtjes. ZorgSaam is het eerste ziekenhuis in Nederland dat ruimtes ermee desinfecteert. ,,Ja, dit heeft veel voordelen ten opzichte van chloor”, vertelt Corina. ,,Allereerst, het stinkt niet. Dat scheelt echt. En het werkt eenvoudiger en sneller. Voorheen hadden we chloortabletten die we eerst moesten oplossen. Nu is het vijf liter water in een emmer, een zakje van het spul erin en dan is het goed. En wat handig is…. we hoeven het niet meer na te soppen, dat scheelt enorm veel werk en dus tijd.”

Al zeven jaar lang zocht ZorgSaam een alternatief

En of, zegt Felix Impens, teamleider van de huishoudelijke dienst in het ziekenhuis. ,,Al zeven jaar zochten we naar een vervanging van chloor. Ook al werkt het goed, het heeft ook veel nadelen. In onze zoektocht vonden we zeker andere middelen, maar die roken nog sterker. Dus we gebruikten chloor alleen omdat het effectief is. Maar verder…. het stinkt, het irriteert de luchtwegen, tast de vloeren aan en is slecht voor het milieu. De inspectie gedoogde het gebruik in ziekenhuizen, omdat er niets anders was.”

En nu is daar Fuse, van het bedrijf Tristel. ,,Het heeft dezelfde werking als chloor: het doodt micro-organismen die eventueel besmet zijn”, vertelt Felix. ,,Fuse is 100 procent winst.”

Ja, de eerste ervaringen zijn goed, zegt hij. ,,Medewerkers zijn tevreden dat ze van de sterke chloorlucht af zijn. Dat ze niet de hele kamer nog na moeten spoelen na een chloorbehandeling. Vergis je niet, je praat over plafond, muren, vloeren, gordijnen, bedden, nachtkastjes… Echt alles moet dan worden gedesinfecteerd en nagespoeld. Dat kan nu achterwege blijven. Bovendien tast het middel de vloeren niet aan en is het biologisch afbreekbaar.”

‘Desinfecteren is van levensbelang’

ZorgSaam is het eerste ziekenhuis van Nederland dat het middel toepast. ,,In de ouderenzorg en thuiszorg gebruiken ze het middel al wel. Maar daar wordt op een andere manier schoongemaakt dan in ziekenhuizen.”

Voor toepassing in ziekenhuizen moest het nog worden goedgekeurd. ,,Het college voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden kijkt naar de voors- en tegens en moet goedkeuring geven. Wij hebben nu de goedkeuring gekregen om het in het ziekenhuis te gebruiken. Als eerste.”

Er zijn overigens wel ziekenhuizen die het middel uitproberen, maar vaak nog slechts op een of twee afdelingen, zegt Felix. ,,Het is fijn dat we nu een alternatief hebben voor chloor. Want desinfecteren is van levensbelang voor een ziekenhuis.”

Bron: PZC, journalist Jeffrey Kutterink, fotograaf Anne Hana

Schrijf u nu in
Wij gebruiken cookies om u de best mogelijke ervaring te geven. Door verder te gaan, gaat u akkoord met ons cookiebeleid.